De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,6 procent lager op 323,18 punten. De MidKap-index won 0,4 procent tot 523,11 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,4 procent. Londen won 0,2 procent. In New York stonden de beurzen na een uur handel tot 0,4 procent hoger.
Frankrijk en Spanje wisten donderdag met succes obligaties te veilen. Frankrijk haalde 7,96 miljard euro op en Spanje 4,56 miljard euro. Ook kregen de beurzen een stroom aan resultaten te verwerken van toonaangevende Europese concerns.
Shell
In Amsterdam wist olieconcern Shell de winst in het vierde kwartaal flink op te voeren ten opzichte van de laatste 3 maanden van 2010. In vergelijking met de eerste drie kwartalen van dit jaar viel het resultaat onder de streep echter behoorlijk terug. Het aandeel noteerde 0,4 procent hoger en werkte daarmee een eerder koersverlies weg.
Unilever was de grootste daler in de AEX met een min van 4,2 procent na de publicatie van de kwartaalcijfers. Het levensmiddelenconcern liet daarbij weten dat de economische omstandigheden in 2012 ,,lastig” blijven. Volgens handelaar Cees Smit van Today’s Beheer waren de cijfers van Shell en Unilever niet echt schokkend, maar vormden ze een aanleiding om winst te nemen.
Unibail-Rodamco
Het Nederlands-Franse vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco zag de winst in 2011 minder sterk afnemen dan verwacht. Het bedrijf was ook positief over de verwachtingen van de huurinkomsten in 2012. Het aandeel zakte desondanks 3,4 procent.
In Londen klom Xstrata ruim 10 procent. Het Brits-Zwitserse mijnbouwbedrijf bevestigde fusiegesprekken te voeren met Glencore, 's werelds grootste grondstoffenhandelaar. Het aandeel Glencore won bijna 6 procent.
Deutsche Bank
AstraZeneca zakte in Londen 3,8 procent. Het Brits-Zweedse farmaceutische concern verwacht dat de winst dit jaar zal dalen vanwege het aflopen van patenten op belangrijke medicijnen. Ook schrapt het bedrijf nog eens 7300 banen.
In Frankfurt verloor Deutsche Bank 1,5 procent. De Duitse bank leed in het vierde kwartaal onverwacht een verlies door een sterke teruggang van de activiteiten in de investeringstak van de bank.
De euro was 1,3135 dollar waard, tegen 1,3195 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 96,55 dollar per vat en Brentolie werd 0,6 procent duurder op 112,20 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl